125 éve tették le az Igazságügyi Palota zárkövét

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2021. október 20.

125 évvel ezelőtt, 1896. október 20-án helyezték el az Igazságügyi Palota zárkövét, mellyel egy hosszú építkező munka teljesedett be, és az épületet megnyitották.

Az 1893. évi XIII. törvénycikk felhatalmazta az igazságügy-minisztert, hogy a Magyar Királyi Kúria, a Budapesti Királyi Ítélőtábla, a Koronaügyészség és a Budapesti Királyi Főügyészség elhelyezésére szolgáló igazságügyi palotát emelhessen az Országház épületével szemben. A tervezéssel Hauszmann Alajost bízták meg 1891. november 7-én. Az építés nem egészen három évet vett igénybe, 1893 augusztusa és 1896 májusa között zajlott.
Az alapkőletétel során, vagyis az építkezés kezdetekor egy emlékező okiratot, egy emlékiratot rejtettek el az egyik falban. Funkciójából eredően az alapkőletétel és a zárkőletétel urnája elvileg sosem kerülhetne elő, hiszen ezek az épület meglétére emlékeztetnek.

Az Igazságügyi Palota záróköve azonban a II. világháború pusztítása nyomán mégis fennmaradt.

A zárkő tartalmazza a királyi pecséttel és I. Ferenc József uralkodó aláírásával hitelesített ún. letéti okmányt, amiben az állam önállóságát imaként fogalmazták meg, magyar nyelven.   
Az okmány harmadik oldala az építkezés elrendelésétől a legfontosabb adatokat tartalmazza.  Elődeink annak ellenére, hogy az épületet újraépítették a zárkövet nem helyezték vissza eredeti helyére, így díszes urnája és restaurált okmánya ma is megtekinthető.

Zárkő letéti okmány

Budapest, 2021. október 20.

A Kúria Kommunikációs Osztálya