2020 a biztonság és megújulás éve

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. december 29.

A 2020-as esztendőt, valamint a Kúria elmúlt kilenc évét értékelte dr. Darák Péter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A legfőbb bírói fórum év végével leköszönő vezetője a 2020. december 29-én megjelent cikkben kifejtette, az idei évet a biztonság és megújulás évének nevezhetjük, hiszen “a bíróságok működését át kellett alakítani, a bírákat és a feleket is meg kell óvni a fertőzéstől”. Hozzátette: “informatikai szempontból a bíróságok felkészültek voltak arra, hogy a virtuális térben folytatódjanak perek.”

Elnöki ciklusát értékelve rávilágított, kreatív kilenc évet tudhat maga mögött: „szükségszerű volt a Kúria modernizálása, amelyhez a nyugat-európai tapasztalatok és a húsz év bíróként eltöltött időszak adta meg a muníciót.” Elmondta, ebben a kilenc évben az elképzelései javarészt megvalósultak.

Darák Péter a joggyakorlat-elemző csoportok eredményes működése kapcsán kiemelte, „óriási fejlemény az egész magyar jogrendszert illetően, hogy végre van egy olyan szervezet, amely professzionális módon elemzi a jogalkalmazást.”

A Kúria elnöke a bírói függetlenség kapcsán megjegyezte, „az igazságszolgáltatás nem függetlenítheti magát a demokratikusan megválasztott törvényalkotók szándékától.” Rámutatott, a bíró feladata az, hogy a törvények alkalmazása során megőrizze személyi függetlenségét, ami annak a garanciája, hogy mindenki bízhasson abban, hogy az előre ismert jogi rendelkezések alapján az ő ügyét elfogulatlanul, pártatlanul fogják eldönteni.” „A függetlenségért akkor érdemes kiállni, hogyha a nyilvánosság vagy a közéleti szereplők a bírónak ezt a személyé-ben való független döntéshozatalát fenyegetik” – tette hozzá Darák Péter.

Budapest, 2020. december 29.

A Kúria Sajtótitkársága