Darák Péter: Minden jogkereső állampolgárnak érdeke, hogy a tapasztalt közigazgatási bírák az új szervezetben dolgozzanak

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2018. december 19.

Jogorvoslati rendszer és a hatáskörök határozzák majd meg alapvetően az új közigazgatási bíróságok arculatát – mondta dr. Darák Péter az Inforádióban 2018. december 18-án. Az Aréna című műsornak adott interjúban a Kúria elnöke kifejtette, az új törvényi szabályozás abba az irányba mutat, hogy egy szervezetileg elkülönült közigazgatási bírósági rendszer magját az eddig a közigazgatási szakágban ítélkező bírák fogják képezni. Szerinte ez a legfőbb és legfontosabb garanciája annak, hogy az elmúlt közel harminc évben kialakult jogállami értékek teljes mértékben átkerüljenek az új szervezetbe és egy folyamatos ítélkezés valósuljon meg, ami a kiszámítható jogrend szempontjából elengedhetetlen.

A legfőbb bírói fórum elnöke beszélt az idén életbe lépett eljárási és perrendtartási kódexek alkalmazásának tapasztalatairól is. Hangsúlyozta, a Kúria tudatosan készült az alkalmazás kihívásaira, több konzultációs testületben, értekezleten adtak választ a jogkérdésekre. Kiemelte, a Kúria számára a legnagyobb feladatot a befogadási szabályok kialakítása jelentette.

Az interjúban szóba került a Kúria joggyakorlat egységesítő tevékenysége, a jövő évre tervezett joggyakorlat-elemző csoportok felállítása is. Darák Péter szólt arról is, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem várható jelentős fordulat a devizahiteles perek ügyében. Darák Péter azt mondta: egy több éve működő konzultatív testület megvizsgálja majd a perek egy részét, különös tekintettel az árfolyam-kockázatokkal összefüggő tisztességes, vagy tisztességtelen tájékoztatásra.

Budapest, 2018. december 19.

A Kúria Sajtótitkársága