Dr. Darák Péter az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. július 5.

2012. július 5-én Prof. Dr. Szabó Máté, az Alapvető Jogok Biztosa hivatalában mutatta be a 2011. évben folytatott tevékenységéről szóló angol nyelvű jelentést. A diplomáciai testület képviselőinek részvételével zajló esemény díszvendége Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke volt, aki értékelte az ombudsman tevékenységéről készített jelentést.

Elismerését fejezte ki Prof. Dr. Szabó Máténak és munkatársainak azért, mert az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát 2011-ben az ENSZ „B” státusú nemzeti emberi jogi intézményeként akkreditálták, ami – a szigorú kritériumrendszerre tekintettel – az emberi jogvédelem terén eddig elért eredményeiknek magas szintű elismerése.

A Kúria elnöke a 2011. évi jelentéssel kapcsolatban méltatta az Alapvető Jogok Biztosának gyakorlatias munkamódszerét, amely a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokra összpontosítva vizsgálja az emberi jogok érvényesülését a mindennapokban; kiemelte a jelentésnek a Hivatal munkatársait is bemutató, emberközeli stílusát.

Dr. Darák Péter hangsúlyozta: fontos a szakmai együttműködés a Kúria és az Alapvető Jogok Biztosa között annak érdekében, hogy mind az alkalmazandó jogszabályok, mind a bírói jogértelmezés összhangban legyenek az emberi jogokkal. Az együttműködés konkrét formájaként utalt arra a – jogalkotó döntésétől függő – lehetőségre, hogy a Kúria önkormányzati rendeletek feletti normakontroll eljárását az ombudsman is indítványozhassa, amennyiben az adott rendelet jogsértő voltát észleli. 

Budapest, 2012. július 5.

A Kúria Sajtótitkársága