Dr. Darák Péter az Európai Unió Bírósága fennállásának 60. évfordulóján rendezett ünnepi ülésen

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. december 5.
Város: 
Luxemburg

(2012. december 3-4, Luxembourg)

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke 2012. december 3-4. között részt vett az Európai Unió Bírósága fennállásának 60. évfordulójára Luxembourgban rendezett fórumon és ünnepi ülésen.

Az Európai Unió Bírósága és a tagállamok bíróságai, valamint alkotmánybíróságai közötti együttműködés és kapcsolattartás elősegítése érdekében rendezett fórumon három témakörrel kapcsolatban hangzottak el előadások, felszólalások:

  1. A Bíróság és a pénzügyi válság
  2. Igazságügyi együttműködés büntetőügyekben
  3. Igazságügyi együttműködés polgári ügyekben.

Az ünnepélyes ülést, amelyen ő királyi fenségei, a luxembourgi nagyherceg és nagyhercegné, a luxembourgi állami szervek képviselői, az Európai Unió tagállamai és Horvátország alkotmánybíróságainak és legfelsőbb bíróságainak elnökei is részt vettek, Vassilios Skouris, a Bíróság elnöke nyitotta meg, majd Marc Jaeger, a Törvényszék elnöke, valamint Sean Van Rapenbusch, a Közszolgálati Törvényszék elnöke mondott köszöntő beszédet.

A Bíróság meghívására, „Európa és igazságszolgáltatási rendszerének jövője” címmel előadást tartott António Vitorino, a Bizottság volt elnökhelyettese, aki felvázolta az európai integráció továbbfejlődésének lehetőségeit.

 A Bíróság fennállásának 60. évfordulója alkalmából kiadványt jelentetett meg, amely „A Bíróság és Európa építése: 60 év ítélkezési gyakorlatának eredményei és jövőbeli irányai” címet viseli. A könyvet az ünnepélyes ülést követő szakmai ülésen mutatták be a találkozó résztvevőinek. 

 Budapest, 2012. december 5.

 A Kúria Sajtótitkársága