Dr. Darák Péter elnök felszólalása a bírósági elnökök értekezletén

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. február 24.
Város: 
Felsőtárkány

Az Egri Törvényszék kezdeményezésére 2012. február 24-én bírósági elnökök értekezletet tartottak Felsőtárkányban.

A tanácskozáson részt vett, és felszólalt Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, Dr. Handó Tünde az OBH elnöke, valamint az ítélőtáblák és a törvényszékek elnökei.

Dr. Darák Péter, a bírák Kúriára történő kirendelése gyakorlatának kialakításáról szóló előadásában hangsúlyozta: rendszeressé kívánják tenni az alsóbb szinteken ítélkező bírák szakmai gyakorlatát a Kúrián. Hosszabb távon 3-6 hónapos szakmai gyakorlatokon való részvételüket tervezzük annak érdekében, hogy betekintést nyerjenek a legfőbb bírósági szervezet mindennapjaiba.

A sarkalatos törvény értelmében a Kúria az ítélkezés egységének őre; e kötelezettségének azonban széleskörű, az alsóbb fokú bíróságokra és más jogászi szakmákra is kiterjedő szakmai kapcsolatok nélkül nem tud eleget tenni. Ezért a kirendelés alkalmazására a korábbinál nagyobb hangsúlyt kíván helyezni, mind a jó képességű, fiatal bírák szakmai fejlődése érdekében, mind az alsóbb és magasabb fokú bíróságok közötti szakmai kapcsolatok erősítése érdekében. A Kúriának ugyanis, a jogegység biztosításához ismernie kell a napi ítélkezésben felmerülő, égető jogalkalmazási problémákat is, ezek feltárásában számít a berendelt alsóbb fokú bírák közvetlen tapasztalataira.

Az Elnök szólt a Kúrián működő joggyakorlat-elemző csoportok intézményéről is. A munkacsoportok személyi összetételét illetően elengedhetetlennek nevezte, hogy az elemző csoportok munkájába, a jogegység megteremtése érdekében bevonásra kerüljenek az alsóbb fokú bíróságok felkészült bírái. Így a jogszabály által biztosított lehetőségek maximális kihasználásával a mindennapi, szakmai tevékenység során is megvalósul az együttgondolkodás.

A Kúria elnöke a konferenciát követően sajtótájékoztatót tartott az OBH elnökével együtt, majd külön interjút adott a HírTV, az MTI, az Eger TV/Rádió, az Agria TV és a Heves Megyei Hírlap tudósítóinak.

Az interjú a HírTV aznap esti (19.00 és 21.00 órai) Híradóiban, a Heves megyei elektronikus sajtó mindegyikében adásba került.