Dr. Darák Péter nyitotta meg a XVI. Antik Enteriőr kiállítást és vásárt a Millenárison

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. november 29.
Város: 
Budapest
Helyszín: 
Millenáris

(Millenáris, 2012. november 28.) 

A Kúria elnökének fővédnökségével, Dr. Bánáti János, Dr. Zumbok Ferenc és Dr. Lomnici Zoltán védnökségével rendezik meg idén tizenhatodik alkalommal az Antik Enteriőr Kiállítást és Vásárt.

A Millenárison tegnap este megtartott ünnepélyes megnyitó Dr. Darák Péter fővédnök alábbi beszédével vette kezdetét:
“Walter Gropius a neves építész és a Bauhaus iskola megalapítója írta egyik levelében: „Amikor belépek otthonodba, környezetedet, bútoraidat látva már megismertelek…”

Jómagam úgy is mondhatnám, hogy az enteriőr a benne lakó ember lelkének tükre. A mai seregszemle jó alkalom arra, hogy nézzünk, gyűjtsünk, kerüljünk közelebb a tárgyakhoz. Így látens módon alakul az ízlésünk és ha esetleg hazavisszük a nekünk tetszőt, környezetünk is gazdagodik.

Tárgyaink minket reprezentálnak: megmutatják, hogyan élünk, mit szeretünk, milyen újdonságokkal gyarapodtunk, mitől váltunk / szabadultunk meg. Életterünk kialakítása egy életfolyamat, melynek a tárgyakkal együtt vagyunk részesei.

Ez a ma nyíló kiállítás és vásár egy széles legyező, amelyen megjelennek a bútorok, festmények, órák, csillárok, porcelánok, valamint életünk egyéb más dísz- és használati tárgyai. Ezen tárgyak az elmúlt idők számos korszakát képviselik.

A kőkorszak barlangjaiban a rend teremtése volt az emberré válás egyik első lépcsője. Vannak örök ősi formák, amelyeket a funkció és az ember díszítő intuíciója alakított használati tárggyá. A bútor például faoszlopok közé erősített, vékony deszkával befedett keretekből áll. Ez a szerkezeti felépítés vonult végig a korok nagy kultúráinak állomásain, ahol a hasznosság és a szépség egy-egy megújult formájába ötvöződött. A piramisokban talált ülő székek olyanok, mintha egy mai designer tervezte volna.

Meggyőződésem, hogy ami szép és tökéletes, az összeillik. Például egy nemes veretű ódon óra, vagy a tökéletes formájú modern design egymás értékét erősítheti. Egy minimalista bútorokkal berendezett enteriőrbe idézetként beemelt antik műremek új életminőséget képes létrehozni.

A kvalitásos tárgyak jeles mesterek műhelyeiben születtek. Nemcsak megmunkálásuk tökéletessége előtt tisztelgünk, hanem történelmük előtt is:  a háborúkat, korszakokat túlélt időtlen lelküket csodáljuk. A tárgyak élete nemegyszer túlhaladja az őt létrehozó ember illanó létét. Ugyanakkor emlékeztetnek akár évszázadokon átívelve az elmúlt idők nemes veretű szépségére. Kevés embert ismerek, aki ne őrizne egy-egy családi tárgyat, emléket, szüleitől, vagy őseitől megőrizve  az ősök érintését.

Számos gyűjtőt ismerek, akik bizonyos tárgyakra irányítják érdeklődésüket. A gyűjtés sokféle lehet, ami az egyén preferenciáján múlik. A választott tárgyak következetes gyűjtése ad boldogságot, örömforrást. Gondoljunk csak arra, milyen jó érzés egy tenyérbe simuló ónserlegből nemes veretű bort inni, egy finom-mintázatú szőnyegen járni, vagy nézni a kedves által hozott virágot egy ódon üveg-vázában. Sorolhatnám még a boldogság tárgyak által közvetített lehetőségeit.

Az enteriőr minden korban az egyszerű ember saját maga által készített tárgyaival, vagy a gazdagok pompájával korszellemet alakító stílusirányzatokat teremtettek, amelyeket a változó korok mesterei formáltak és az általuk vezetett műhelyek és iskolák alakították stílussá. Gondolok az olasz reneszánsz mestereinek műhelyeire, például Cremonára, ahol kialakult a mai napig is híres Stradivari hegedű formája és hangzása. De fontosak  a francia, vagy német műhelyek is, ahol a mesterek és az általuk teremtett iskolák Európa szellemét és ízlésvilágát alakították.

Művészet? Mesterség? E kérdéseket a kvalitás emeli szellemi rangra.

Hölgyeim és Uraim, itt állunk a nyitott ajtók előtt, ahol talán Önök közül sokaknak a véletlen majd rávezeti a szemét arra a különleges műtárgyra, amelyet boldogan vihetnek otthonaikba.

Picasso mondta: Je ne cherche pas, je trouve… Én nem keresek, hanem találok”.

A kiállításon jelen van a hazai régiségkereskedelem legjava, a látogatók galériákkal, magángyűjteményekkel, ékszermanufaktúrákkal, restaurátorokkal, címerkiállítókkal és családfakutató szakemberekkel találkozhatnak. Betekinthetnek a polgári világ tárgykultúrájába, művészetébe és megtudhatják, miként illeszthető be egy modern designbútorokkal berendezett környezetbe egy-egy antik bútor, kiegészítő vagy dísztárgy. Az Antik enteriőr egyik legfőbb célkitűzése a hazai és határon túli kastélyok jelenlétével a múltunk és kultúránk egy különleges szegmensének bemutatása. Idén először vadászati kiállítási szekció is nyílik a kiállításon, amely számtalan ritkaságszámba menő trófeával, festménnyel, könyvekkel és bútorokkal mutatja be a vadásztörténelmet.

Budapest, 2012. november 29.

A Kúria Sajtótitkársága