Dr. Darák Péter a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. november 9.
Város: 
Budapest

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke 2012. november 8-án meghívottként vett részt a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium X. Jubileumi Díszestjén.

Az est Kiss Ulrich jezsuita atya és dr. Feledy Botond, a Szakkollégium rektorának bevezető gondolataival kezdődött.

A meghívott előadó Prof. Dr. Csermely Péter, Descartes díjas professzor, MTA doktora, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke volt, aki "A nemzeti tehetség és kreativitás hálózatai" című előadásában a biológiai rendszerek válsághelyzetre adott reakcióiból kiindulva mutatott rá a társadalmat érintő válsághelyzetek esetén helyes válságválaszokra, így különösen a hagyományos értékek és emberi közösségek megőrzésére, s egyúttal új emberi kapcsolatok, "hidak" építésére.

Az előadást követően a Szakkollégium diákjai mutatták be röviden a Szakkollégium működésének három pillérét:

- a tudást, amely a szakkollégisták számára nem csupán a saját pályájukon való előrejutást, hanem a más tudományok képviselőivel való együttműködés készségét és az életben való eligazodáshoz szükséges más ismereteket (retorika, gazdasági ismeretek) is jelenti;
- a közösséget, amely az őszinte emberi kapcsolatok, barátságok kötését hangsúlyozza;
- a hitet, amely az elmélyült lelki élet mellett az embertársak felé fordulást, a "másokért élő emberré" válást célozza.

Az ezt követő díszvacsorán a meghívottak a szakkollégisták által készített filmből megismerkedhettek életükkel, tanulmányaikkal, szociális munkájukkal.

A díszest célja azt volt, hogy a mintegy száz meghívott támogassa a hallgatók ösztöndíjalapját, amely a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, illetve nehéz szociális helyzetben lévő szakkollégistáknak nyújt segítséget tanulmányaik folytatásában..

2012. november 9.

A Kúria Sajtótitkársága