Dr. Darák Péter találkozója a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnökével

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. július 17.

Dr. Darák Péter a Kúria elnöke 2012. július 17-én Győrött munkaebéden látta vendégül Stefan Harabint a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnökét. A találkozó volt a két elnök közötti első személyes kapcsolatfelvétel. A találkozón részt vett Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete is.

A megbeszélés során mindkét elnök ismertette a magyar, illetve a szlovák bírói kinevezésekre vonatkozó nemzeti eljárást, a legfelsőbb bírói fórumoknak a jogalkalmazás egységességének biztosítása területén kifejtett tevékenységét, valamint az alkotmánybíróságok és a legfelsőbb bírói fórumok közötti kapcsolatrendszert és együttműködést.

Mindkét elnök kiemelte azon jogállami szabályok maradéktalan betartásának szükségességét, amelyek a bíróságok függetlenségét biztosítják.

Az elnökök megállapodtak abban, hogy rendszeresen fognak találkozni és tapasztalatot cserélni, ezen túlmenően támogatják azt is, hogy a két ország legfelsőbb bírósági fórumainak bírái is közvetlen szakmai kapcsolatokat építsenek majd ki egymással.

Budapest, 2012. július 18.

A Kúria Sajtótitkársága