A koronavírus járvány a bíróságoktól is azt igényli, hogy rugalmas ügyintézési módot alakítsanak ki – interjú a Kúria veszélyhelyzet idejére vonatkozó három polgári kollégiumi véleményéről

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. május 20.

A Kúria Polgári Kollégiuma három kollégiumi véleményt (számuk: 1/2020, 2/2020, 3/2020) tett közzé a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő eljárásjogi szabályok alkalmazásáról. A kollégiumi vélemények lényegét és indokolását ismertette a Kúria Polgári Kollégiumának szóvivője az InfoRádióban, 2020. május 14-én.

Dr. Simonné dr. Gombos Katalin a Paragrafus című jogi magazinműsorban kiemelte, hogy az iránymutatások a másodfokú eljárásra irányadó szabályok alkalmazására, az elektronikus kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján megtartott tárgyalás feltételeire, valamint a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható megelőző távoltartás elrendelésére irányuló polgári nemperes eljárás irányadó alkalmazására vonatkoznak.

Rámutatott, hogy a kollégiumi véleményeket azért alkották meg, mert a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló 74/2020-as kormányrendelet alkalmazása és értelmezése tekintetében szükséges volt iránymutatásra a bíróságok részére. Az előzményekhez hozzátartozik az is, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke elrendelte több, úgynevezett veszélyhelyzeti kabinet felállítását.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy ezekben a rendkívüli időkben szükség volt arra, hogy az eljárási szabályokat kicsit rugalmasabban kezeljék a bíróságok, úgy, hogy a felek eljárási jogai, érdekei ne sérüljenek, ugyanakkor az eljárások lefolytathatóak maradjanak. Emiatt főleg olyan szabályok kerültek be a kollégiumi véleményekbe, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a bíróság úgy folytassa a munkáját, hogy minimalizálja az ún. kontakt-érintkezések számát.

Főszabály szerint a veszélyhelyzet ideje alatt tárgyalás tartása nem kérhető, csak bizonyos kivételes személyes jelenlétet igénylő esetekben.

Az interjú meghallgatható az InfoRádió honlapján, az adás első és második részében.

Mindhárom kollégiumi vélemény teljes terjedelmében a Kúria honlapján olvasható.

Budapest, 2020. május 20.

A Kúria Sajtótitkársága