A Kúria elnökének megbeszélései a Kínai Népköztársaság igazságügy miniszterével

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. május 21.
Helyszín: 
Kúria

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke 2012. május 21-én hivatalában fogadta a Kínai Népköztársaság igazságügy minisztere, Wu Aiying asszony vezette delegációt, amely a KIM meghívására hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon.

A találkozón a kínai igazságügy miniszter elmondta: látogatásának célja, hogy tájékozódjon a magyar igazságszolgáltatás reformjáról, s a már meglévő, 1980-ban beindult kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeiről.

A megbeszélésen a Felek kölcsönösen tájékoztatták egymást a két ország bírói testületeinek felépítéséről, igazságszolgáltatási rendszerükben az utóbbi időszakban bekövetkezett változásokról.

A Kúria elnöke aláhúzta: nagy jelentőséget tulajdonítunk a magyar-kínai bíróságok vezetése között az elmúlt években kialakult együttműködésnek, amely a szakmai kapcsolatok tovább fejlesztése szempontjából jó alapot teremt. Dr. Darák Péter a többi között tájékoztatta a kínai minisztert a Kúria új feladatairól, a jogegységesítési eszközökről, a különböző szakmai szintek közötti információ áramlás biztosításáról, a különböző szakterületek együttműködéséről, a kúriai bírák tanácsi keretekben zajló ítélkezési gyakorlatáról, valamint a döntések és iránymutatások szakmai folyóiratokban történő megjelentetéséről.

Wu Aiying elmondta: a kínai Igazságügyi Minisztérium széleskörű jogkörrel felhatalmazott intézmény. Ismertette a minisztérium főbb funkcióit, ezek között: a jogalkotási gyakorlat felügyeletét, a bűnelkövetők átnevelését, a börtönök, az ügyvédi tevékenység feletti felügyeletet; hozzátette: népszerűsíti a jogkövető magatartást, igyekszik érvényt szerezni a jogszabályoknak, törekszik minél szélesebb körben elterjeszteni a jogszabályokat. Ez utóbbi célkitűzés megvalósítása érdekében konkrét terveket/programokat alakítottak ki. E programoknak köszönhetően úgy ítélik meg, hogy a lakosság körében a jogi műveltség színvonala jelentősen nőtt, s a jogszabályok érezhetően közelebb kerültek a társadalomhoz. Wu Aiying a kínai IM funkcióinak sorából még kiemelte a jogsegély tevékenységet, a kínai hagyományokat és jellegzetességeket magában foglaló mediátori szerepvállalást, a jogértelmezési, oktatási feladatokat, a külföldi jogsegély ügyek felügyeletét.

A kínai bíróságok struktúrájának részletes ismertetését követően a kínai igazságügy miniszter arról biztosította a Kúria elnökét, hogy  a kínai fél elkötelezett a szakmai együttműködés elmélyítésében.

2012. május 22.

a Kúria Sajtótitkársága