A Kúria határozatot hozott közlekedési baleset során szerzett egészségkárosodás miatti kártérítés tárgyában

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. november 30.

Tájékoztató a Kúria Pfv.III.21.438/2019. számú egyedi ügyben kártérítés megfizetése tárgyában hozott határozatról

A felperesek keresetükben az alperest vagyoni és nem vagyoni káraik megtérítésére kérték kötelezni. Az I. rendű felperes 2013. augusztus 14-én gyalogosként közlekedési balesetet szenvedett, melynek során maradandó egészségkárosodásai keletkeztek.

Az I. rendű felperes a balesetet követően 10 napig volt kómában, hat hónapot töltött kórházban és rehabilitációs intézményekben, több műtéten esett át, a tényleges gyógytartam két évre tehető.

A per 2016-ban indult, az I. rendű felperes egészségkárosodásával kapcsolatos bonyolult szakkérdések, valamint a számos kártérítési jogcím miatt hosszadalmas szakértői bizonyítás, bonyolult járadék számítások voltak szükségesek.

Az elsőfokú bíróság ítéletével számos jogcímen (pl. keresetveszteség, gyógyszerköltség stb.) ítélt meg kártérítést, a másodfokú bíróság egyes jogcímeket eltérően ítélt meg vagy jogalapjában vagy összegszerűségében, az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta.

A Kúria a jogerős ítéletet részben hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróság rendelkezését hagyta helyben, részben a jogerős ítéletet tartotta fenn hatályában. A felülvizsgálati és csatlakozó felülvizsgálati kérelem összesen 17 jogcímet érintett.

Budapest, 2020. november 30.

A Kúria Sajtótitkársága