Munkajogi szakmai konferencia a Kúrián

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2015. május 19.

Első-, másodfokú és kúriai munkaügyi bírák vettek részt 2015. május 13-án a Kúria Dísztermében tartott szakmai tanácskozáson, amelyet a Munkaügyi Bírák Országos Egyesülete szervezett, és egyben az egyesület taggyűlése is volt.

A szakmai tanácskozáson két fontos témában hallgattak meg előadást a bírák, mindkét téma aktuális, a felvetett kérdések a munkaügyi ítélkezés fontos területeit érintették, és nagyon sok hasznos információt tartalmaztak.

A szakmai tanácskozás első napirendje „A munkajogi jognyilatkozatok elektronikus dokumentumokban – az ítélkezési gyakorlat alakításánál figyelembe vehető szempontok” címet viselte, az előadó dr. Bankó Zoltán egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem ÁJK Munkajogi és Társadalombiztosítási Jogi Tanszékének oktatója volt. Az előadás elemezte azt a kérdést, hogy mit jelent a munkaviszonyban az elektronikus dokumentumok használata különös tekintettel arra, hogy egyes kérdésekben eltér az Mt. az új Ptk. hasonló szabályozásától. Az előadást követően a résztvevő bírák kifejtették véleményüket.

A szakmai tanácskozás második napirendje a vasárnapi munkavégzés kiskereskedelemben elrendelt tilalmával összefüggő munkajogi szabályok értelmezése volt. A vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatosan a munkaidőre és a vasárnapi pótlékra vonatkozó szabályok az elmúlt hetekben módosultak, a téma aktualitása a munkaügyi bírák számára egyértelmű volt.

A második napirend előadója dr. Gyulavári Tamás tanszékvezető egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem JÁK Munkajogi Tanszékének oktatója volt.

A szakmai konferencián résztvevő bírák betekintést nyerhettek a Kúria legutóbbi aktuális határozataiba. Az elvi megállapításokat tartalmazó kúriai döntéseket dr. Tánczos Rita kúriai bíró mutatta be.

A szakmai konferencia arra is módot adott, hogy a tanácskozás szünetében, valamint a konferenciát követően a munkaügyi bírák kötetlenül megbeszélhessék egymással az ítélkezés aktuális kérdéseit.

Budapest, 2015. május 19.

A Kúria Sajtótitkársága