Nyílt Nap a Kúrián

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. április 15.
Város: 
Budapest

Ezerkétszázan voltak kíváncsiak a Kúria épületére a "Budapest 100" rendezvény-sorozat keretében megtartott Nyílt napon.

Idén első alkalommal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a legfelsőbb bírói szervnek, a Kúriának otthont adó épület.
A "Budapest 100" rendezvény-sorozathoz csatlakozott Igazságügyi Palotába vasárnap reggel 10.00 és 18.00 óra között folyamatosan érkeztek az érdeklődők. A harminc bírósági fogalmazó és titkár közreműködésével szervezett, - fél óránként megtartott - tárgyalási szimulációkon az e célra kijelölt két tárgyalóterem zsúfolásig megtelt.
Az ifjú jogászok e mellett fogadták a látogatókat, s idegenvezetői szerepben tájékoztatást adtak a Kúria épületében található látványosságok történetéről, az Igazságügyi Palota előcsarnokában az egykori Kúria múltját ismertető tárlaton bemutatott dokumentumokról, és az értékes művészeti alkotásokról. Azok, akik ezen a vasárnapon a számtalan lehetőség közül a Kúria meglátogatása mellett döntöttek, megismerhették a Justitia szobor születésének és áthelyezésének körülményeit, megtekinthették az elnöki fogadótermet, dolgozószobát, a Kúria dísztermét, a rabmegőrzőt. S aki a látogatás végén hibátlanul kitöltötte az Igazságügyi Palotára és a Kúriára vonatkozó kérdésekből összeállított kérdőívet apró ajándékot kapott.