Nyitott bíróság - Előadás-sorozat középiskolásoknak - Dr. Darák Péter nyitó előadása

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. november 12.
Város: 
Budapest
Helyszín: 
Lauder Javne Gimnázium

Az Országos Bírósági Hivatal kezdeményezésére és szervezésében előadás -sorozat indult 2012. november 12-én, az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében.

A sorozatot Dr. Darák Péter, a Kúria elnökének “hogyan válhatunk jogtudatos állampolgárrá” című előadása nyitotta meg a Lauder gimnáziumban. Őt követően bírósági vezetők középiskolákban - közülük többen a saját volt középiskolájukban - tartanak előadást.

Az „attól félsz, amit nem ismersz” mottóval indított országos program célja, hogy középiskolások számára is megismerhetővé váljék a bíróságok igazgatása, szervezete és a bírósági eljárás. Az előadások mellett a diákok lehetőséget kapnak bírósági tárgyalások, és a Büntetés-végrehajtási Intézet megtekintésére is.

A programban valamennyi ítélőtábla, törvényszék, az OBH, a Kúria és a helyi bíróságok részt vesznek. Az Országos Bírósági Hivatal felhívására Budapesten és vidéken – mintegy 50 - középiskola jelezte érdeklődését az előadás sorozat iránt, és mintegy 260 bíró, fogalmazó, titkár jelentkezett önként a felvilágosító munkában való közreműködésre. A diákok a program keretében tájékoztatást kapnak a hatalmi ágak megosztásáról, a bíróságok igazgatásáról, a bírói függetlenségről és mentelmi jogról, a bíróvá válásról, a bírósági szervezeti rendszerről, a tanácsok összetételéről, a büntető, polgári, közigazgatási, munkaügyi bírósági eljárásokról továbbá alapvető eljárási jogaikról és kötelezettségeikről.

2012. november 12.

A Kúria Sajtótitkársága

 

A megjelent tudósítások:

Magyar Rádió Krónika - november 12. Esti Krónika 17.30 óra; november 13. reggel 8.30 híradásban.

Jövő héten a Magyar Rádió "Közelről" című délutáni magazin műsorában a teljes interjút (benne beszélgetés dr. Darák Péter elnökkel, dr. Hilbert Edit OBH elnökhelyettessel és a diákokkal) közzéteszik.

Duna Tv híradó 2012. 11. 12.