A perújítások eredménytelensége bizonyította az ítélkezés megalapozottságát - a perújítást vizsgálta a Kúria büntetőjogi ítélkezésben

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. március 23.

Dr. Csák Zsolt, a Kúria Büntető Kollégiumának tanácselnöke adott interjút az Inforádió Paragrafus című műsorának 2020. március 19-én.

A tanácselnök beszámolt az általa a Kúrián vezetett joggyakorlat-elemző csoport tevékenységéről és a vizsgálat eredményeiről. Kiemelte, hogy behatóan vizsgálták a perújítási okok érvényesülését, azok arányát, illetőleg azt, hogy milyen mértékben változtatják meg a bíróságok a perújítási eljárásban a jogerős ügydöntő határozatokat. Elemezték tovább az időközben előkerülő új bizonyítékokat és az azokra alapított perújítási eljárásokat is.

A csoport a joggyakorlat-elemzés során megállapította, hogy a perújítások eredménytelensége bizonyította az ítélkezés megalapozottságát. A csoport ugyanakkor javasolja, hogy a Kúria Büntető Kollégiuma fontolja meg annak lehetőségét, hogy kollégiumi vélemény megalkotásával erősítse meg a magánszakértői vélemények perújításban történő felhasználhatóságával kapcsolatban kialakult gyakorlatot.

A joggyakorlat-elemző csoport összefoglaló véleménye a Kúria honlapján érhető el.

Budapest, 2020. március 23.

A Kúria Sajtótitkársága