A "Százéves házak ünnepe" - "Budapest 100" rendezvény-sorozat

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. április 12.
Város: 
Budapest

A "Százéves házak ünnepe" - "Budapest 100" rendezvénysorozat keretében idén első alkalommal a Kúria is kitárja kapuit az érdeklődők előtt, 2012. április 15-én, vasárnap, 10.00 és 18.00 óra között.

A Budapest V., Markó utca 16. sz. alatt található Igazságügyi Palota épülete jelenleg Magyarország legfőbb bírói szervének, a Kúriának, valamint a Legfőbb Ügyészségnek, és a Fővárosi Ítélőtáblának ad otthont.

Az idelátogatók az Aulában az igazságszolgáltatást, az igazságot és a jog morális tartalmát megszemélyesítő Justitia istennő szobrát, és a Kúria történetét bemutató kiállítást tekinthetik meg. A kihelyezett tárlókban a Magyar Királyi Curia teljes ülésének korabeli jegyzőkönyvrészletei, Stróbl Alajos Justitia szobrát őrző egykori felvételek, és a Juhász Andor-díjak láthatók.

Az épület bejárása során bepillanthatnak a Kúria elnökének dolgozószobájába, az elnöki fogadóterembe, meglátogathatják a dísztermet és a rabmegőrzőt.

A Díszteremben elhelyezett paravánokon az épületet megörökítő korabeli fényképek nyújtanak betekintést a Kúria múltjába, míg annak előterében az eddigi kúriai elnökök portréi láthatók.

Különleges élményt nyújthat a két e célra kijelölt tárgyalóteremben - kúriai fogalmazók közreműködésével - megtartandó "szimulációs tárgyalás"-ban való részvétel.

A kúriai nyitott nap sajtónyilvános.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

a Kúria Sajtótitkársága