Varga Zs. András: Erősíteni kell a bírói tanácsok és a kollégiumok közötti szakmai együttműködést

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2021. január 11.

Folytatni kívánja a Kúria és az Alkotmánybíróság közötti alkotmányos, szakmai párbeszédet – mondta dr. Varga Zs. András az Inforádiónak adott, hivatalba lépését követő első interjújában. A Kúria elnöke az Aréna című műsorban kiemelte, a bíróságoknak az Alaptörvénynek megfelelő ítélkezést kell folytatniuk, amelyet az Alkotmánybíróság a valódi alkotmányjogi panasz során vizsgálhat.

Felhívta arra a figyelmet, hogy jelentősen változott a Kúria jogegységesítő szerepe. Tavaly óta ugyanis a Kúria minden egyedi ügyben hozott döntése biztosítja a jogegységet, vagyis a legfőbb bírói fórumnak magának is figyelnie kell arra, hogy döntése korábbi döntéseivel összhangban álljon.

A főbíró az Országos Bírói Tanáccsal történő kapcsolatról szólva elmondta, bízik a bíróságok és az ország érdekében a jó együttműködésben.

A szervezeti változásokkal kapcsolatban leszögezte, fontos a folytonosság a Kúria vezetésében. Mindazonáltal a bírói tanácsok és a kollégiumok közötti szakmai együttműködés erősítését kívánja vezetőként előmozdítani.

A Kúria elnöke a bírói függetlenségről feltett kérdésre válaszolva kijelentette, a függetlenség a bírói lét megkerülhetetlen attribútuma, a bíró ugyanis utasítást csak felettes bírótól fogadhat el, mástól nem. Világnézetét, politikai szimpátiáját közvetlenül, ítéleteiben nem jelenítheti meg.  A társadalom elvárásai az írott jogszabályok nyomán juthatnak el az ítélkező bíróhoz. Ugyanakkor a bíró mindig emberek ügyeiről dönt, ezt soha nem szabad elfelejteni – hangsúlyozta Varga Zs. András.

Budapest, 2021. január 11.

A Kúria Sajtótitkársága