A Velencei Bizottság konzultációja a Kúrián

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. szeptember 20.
Város: 
Budapest
Helyszín: 
Kúria

A Velencei Bizottság a magyar bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény módosításáról szóló jelentésének előkészítéséhez kapcsolódóan ismételten Budapestre látogatott 2012. szeptember 20-án.

Az egy napos szakértői konzultációk során a Bizottság képviselőit hivatalában fogadta Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke is.

A Velencei Bizottság részéről a Kúria elnökével folytatott konzultáción Hanna Suchocka (Lengyelország), Kaarlo Heikki Tuori (Finnország), és Jan Velaers (Belgium), mint szakértők és  Schnutz Rudolf Dürr, a Velencei Bizottság Titkárságának a képviseletében vettek részt.

Dr. Darák Péter összegezte a Kúria első félévi tevékenységét, majd a 2012. július 17-i törvénymódosítások hatásaival kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

Elmondta: tavasz óta húsz bíró távozott a Kúriáról. A Kúria elvi irányító funkciójára tekintettel - hogy a bírói munkában a folyamatosság biztosított legyen- szeptember 1-től tizenhárom új bíró kezdte meg munkáját.

Kiemelte a félév során megalakult joggyakorlat-elemző csoportok, valamint az önkormányzati normakontroll tanács tevékenységét, ezek hasznát és hasznosításának módját.  A joggyakorlat-elemző csoportok egy része már elkészült az első elemzésekkel. Ezek nem csupán feltárnak bizonyos jogterületen mutatkozó egy-egy kényes, problémás kérdést, hanem a megoldásokra vonatkozó iránymutatást is tartalmaznak.

Fontosnak nevezte azt a célt, hogy a Kúriának legyen rálátása az alsóbb szintű bíróságokra, hogy megismerje azokat a problémákat, amelyekkel ítélkezésük során szembesülnek. E cél elérését szolgálják azok a szakmai, tematikus konferenciák, amelyeket rendszeressé kíván tenni a Kúria elnöke.

Az OBT tagjaként dr. Darák Péter megállapította: az OBT komolyan veszi a feladatát; legutóbbi, szeptember 17-i ülésén elfogadta az SZMSZ-t, és az ügyek áthelyezésének elveit is rögzítő szöveget fogadott el.

2012. szeptember 21.

A Kúria Sajtótitkársága

 

A megjelent tudósítások: