Dr. Darák Péter és a Szlovén Köztársaság Legfelsőbb Bírósága elnökének találkozója

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. november 20.
Város: 
Nagykanizsa

Dr. Darák Péter a Kúria elnöke 2012. november 20-án Nagykanizsán munkaebéden látta vendégül Branko Maslešat a Szlovén Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának az elnökét.

A találkozó volt a két elnök közötti első személyes kapcsolatfelvétel. Az elnökök megállapodtak a két bírósági fórum közötti kapcsolatok intenzívebbé tételében.

A megbeszélés során mindkét elnök részletesen ismertette a magyar, illetve a szlovén bírói kinevezésekre vonatkozó nemzeti eljárást, a legfelsőbb bírói fórumoknak a jogalkalmazás egységességének biztosítása területén kifejtett tevékenységét, valamint az alkotmánybíróságok és a legfelsőbb bírói fórumok közötti kapcsolatrendszert és együttműködést.

Kitértek a bírák függetlensége, kinevezése, nyugdíjazása, a bírói tanácsok összetétele, a bíróságok és a nyilvánosság kérdéskörére is.

Az elnökök megállapodtak: folytatni fogják a magyar-szlovén bíróságok közötti, korábban jól működő párbeszédet, és tavaszi, következő találkozójuk alkalmával részletesebben vitatják majd meg a legfelsőbb bírósági fórumok és az alkotmánybíróságok közötti kapcsolatot, a nagyobb gazdasági bűncselekményre vonatkozó eljárások tapasztalatait, és előzetesen egyeztetik egymással a további tapasztalat cserére szánt témákat.

Budapest, 2012. november 21.

A Kúria Sajtótitkársága